środa, 10 czerwca 2015

Ciasto kundelek - przepis :))

:)
Ciasto kundelek to idealny deser do popołudniowej kawki :)
Jest troszkę kakaowe i troszke jagodowe, a biała czekolada i kolorowa posypka sprawiają, że wyglada swojsko i domowo :)
A czemu kundelek?
Bo jest łaciaty jak typowy podwórkowy kundelek :)
Potrzebne składniki:
  • -200 g maki pszennej
  • -60 g cukru
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -50 ml oleju
  • -130 ml mleka
  • -2 jajka
  • -szczypta soli
  • -groszki czekoladowe
  • -łyzka kakao
  • -biała czekolada + posypka
  • - owocowa skóra (przepis Tu) lub garść rozmiażdzonych jagód

1. Do miski  wlewamy olej...
...dolewamy mleko i jajka.
2. Do wymieszanych mokrych składników wsypujemy mieszankę suchych czyli mąke z cukrem, z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy :)
3. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao, a do drugiej groszki czekoladowe.
4. Na dno keksowej foremki wlewam czekoladową masę, a na jej wierch nakładam skórę jagodową lub rozmiazdzzone jagody.
5. Na samą górę wylewam jasną masę.
Ciasto pieke w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut.
Wierzch oblewam białą czekoladą i posypuje posypką.

Pozdrawiam

*JOY*





4 komentarze: