piątek, 27 czerwca 2014

Zupa / krem z pomidorów z azjatyckim akcentem :)

Cześć :)
Uwielbiam zupę pomidorową, a wy??
Moja propozycja jest szczególnie pyszna po dopieściłam ją w każdym szczególe :)
Ciekawi jak?, to Zapraszam !
Potrzebne składniki:
  • -3 puszki pomidorów
  • -1 puszka mleka kokosowego
  • -1 czerwona cebula
  • -2 ząbki czosnku
  • -łyżka oliwy
  • -łyżka masła
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 500 ml bulionu warzywnego
  • -1 łyżka warzywka (przyprawa typu wegeta - bez soli)
  • -pieprz
  • -makaron ryżowy

 1. Zaczynam od posiekania cebulki….
…. i podsmażenia jej wraz z rozdrobnionym czosnkiem na oliwie z masłem.
2. Pomidory wyjmuję z puszek (pozostały sos dolewam do rondelka) drobno kroję….
po czym dokładam do cebuli i gotuję 20 minut.
Ciekawostka:
Pomidory są jednym z tych warzyw, które zyskują na obróbce termicznej, ponieważ czym dłużej są np. gotowane, pieczone, smażone tym więcej wytwarza się w nich likopenu.
Likopen natomiast to źródło silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki (to one są odpowiedzialne za choroby tj. Parkinsona, miażdżycę, zaćmę, nowotwory).
3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie bulionu, do którego dokładam przecier pomidorowy i warzywko.
4. Gotowy wywar dolewam do pomidorów i gotuję przez 10 minut.
 5. W czasie kiedy zupka się gotuje przygotowuje makaron ryżowy.
 6. Pod koniec gotowania dolewam mleko kokosowe i doprawiam do smaku.
Kiedy zupka jest już gotowa…
….to przecieram ją przez drobne sitko.
 
=Jest to konieczne by usunąć z zupy resztki skórek i szypułek po pomidorach, a także by rozgotowane kawałeczki pomidorów stały się kremem=
I gotowe wystarczy podać zupkę w towarzystwie makaronu i zajadać mniam :))

Pozdrawiam

*JOY*

4 komentarze:

  1. Robię podobną zupę ;) do zabielenia używam serka mascarpone, a makaron ryżowy zastępuję kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczak ;) niemniej jest to szybki i pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow wygląda przepysznie.Muszę wypróbować z mlekiem kokosowym-bo jeszcze nigdy nie stosowałam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm… z kasza takiej zupki jeszcze nie jadłam musze wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń