środa, 31 grudnia 2014

Tatar z łososia - przepis

:)
Przedstawiam coś dla fanów tatarowego przysmaku....
 Tym razem w zdrowszej śródziemnomorskiej odsłonie - mój tradycyjny wołowy tatar znajdziecie Tu :)
Potrzebujemy:
  • -150 g wędzonego łososia
  • -300 g surowego (bardzo świeżego ) łososia
  • -oliwa z oliwek
  • -sok z cytryny + cytryna
  • -sól, pieprz
+ dodatki:
  • -kawior
  • -cebula czerwona
  • -czarne oliwki
  • -marynowane grzybki np. kurki
  • -awokado
  • -ogórek kiszony / marynowany
1. Łososia myjemy i osuszamy.....
...pozbywamy się niechcianych ości...
....i skóry.
Dodatkowo oczyszczamy z niedoskonałości....
....i odcinamy z całego fileta  300 g.
2. Czas na siekanie łososia świeżego i wędzonego.
3. Do surowej wersji wlewamy sok z połówki cytryny....
....po czym mieszamy razem obie wersje łososia .....
...dolewamy odrobine oliwy z oliwek...
 
.......i doprawiamy solą i pieprzem.
4. Pozostało tylko wyłożyć rybke na talerz....
....wierch przyzdobić kawiorem.....
..... i wokoł nałożyć wszystkie drobno posiekane dodatki.
 
Lubicie tatar ??
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

 

6 komentarzy:

  1. Jak to fajnie wygląda. Ozdoba stołu dosłownie.Jesteś niesamowita Joy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi dziękuję kochana faktycznie dodatkowo wygląda jak dekoracja :)

      Usuń
  2. Tatara z mięsa bym się chyba jeszcze nie odważyła, ale z łososia owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne połączenie ryby wędzonej z surową, bardzo dla mnie zaskakujące! Z pewnością spróbuję bo lubię lubię eksperymentować w kuchni. Ostatnio bardzo mnie też zaskoczył przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-glazurze-miodowo-sojowej-z-sosem-malinowym/ bo to coś innego niż do tej pory gotowałam. Smak jest wyborny i bardzo zaskakujący. Polecam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń