wtorek, 11 marca 2014

Sokowanie z cykorią

Pijmy soki :)
 „ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”
                                                                                                                                                    
          Dr. Norman W. Walker      
Potrzebujemy:
  • -cykorię
  • -seler naciowy/korzeń
  • -pomarańcze
  • -jabłka
  • -gruszki
  • -cytrynę
  • miód (opcjonalnie)

Wartości odżywcze:
  • -cykoria - wit. A, B, B1, B2, C, E, K, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta karoten, kwas foliowy, niacynę, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy oraz kwas nikotynowy.
  • -seler naciowy/korzeń - wit. C, PP, E kwas foliowy, 
  • -pomarańcza -  wit. z grupy B (kwas foliowy), wit. C, A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, potas, beta karoten, kwasy omega 3
  • -jabłko -  błonnik, pektyna, kwercetynę, wit. C
  • -gruszki - zdrowe węglowodany, błonnik, potas, wit. C
  • -cytryna - wit. A, C, B1 i B2 oraz potas, wapń i fosfor 

Inne propozycje:
  • -sokowanie z białą rzodkwią Tu
  • -sokowanie z czerwoną kapustą Tu
  • -sokowanie z kabaczkiem Tu
  • -sokowanie z ananasem Tu
  • -sokowanie z marchewką Tu
  • -sokowanie z dynią Tu
  • -sokowanie z kalarepką Tu
  • -sokowanie z fenkułem Tu
  • -sokowanie z burakiem Tu
  • -sokowanie z jarmużem Tu
  • -sokowanie z włoską kapustą Tu
  • -sokowanie z kiszoną kapustą Tu

Pozdrawiam

=Joy=xoxo

5 komentarzy:

  1. Ja popijam ostatnio sok z marchwi i jabłek, ale na to, żeby w soku wykorzystać cykorie bym nie wpadła. Ciekawa jestem jak smakuje taka mieszanka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapewniam że domowe soki owocowo-warzywne smakują duzo duzo lepiej niz te ze sklepu / są bardzo delikatne/neutralne w smaku/ nie jestesmy w stanie okreslic jakie sa w srodku warzywka ale rozne ich zastawienia mają inny smak

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowo wygląda;) chociaż ja jedynie z takich soków to najchętniej popijam marchewkowo-jabłkowy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, wpadłam tu przypadkiem, bo zostawiłaś u mnie na blogu link o konkursie. Widzę, że tu bardzo ciekawie i przede wszystkim zdrowo.
    Zamieszczam tutaj - https://www.facebook.com/WiemCoJemTV/posts/10202431652766492 ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o Wow dzięki śliczne to miło z Twojej strony :))

    OdpowiedzUsuń