środa, 19 marca 2014

Zupa a 'la Maxicana

Cześć wszystkim :)
Co powiecie na pyszną, sytą, rozgrzewającą, aromatyczną zupkę w stylu meksykańskim??
Przepis jest prosty w wykonaniu i zaspokoi głód nawet największego żarłoka :))
Zaciekawiony/a ?? to Zapraszam  :) 
Potrzebujemy:
  • -500 g mięsa mielonego wołowego lub wersja zdrowsza indyczego 
  • -puszka czerwonej fasoli
  • -puszka pomidorów bez skórki
  • -puszka kukurydzy
  • -2-3 świeże papryki (w zależności od wielkości)
  • -2 średnie cebule
  • -300 ml bulionu
  • -bakłażan
  • -kilka ząbków czosnku
  • -łyzka koncentratu pomidorowego
  • -oregano, bazylia, chili w płatkach (może być też świeże lub papryczka jalapeno), słodka papryka
  • -sól, pieprz
  • -ser żółty ( ulubiony)
  • -chipsy kukurydziane 

1. Zaczynamy od podsmażenia drobno posiekanej cebuli z czosnkiem na odrobinie oliwy, a kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość smażymy około 15-20 minut.
2. Następnie wlewamy bulion i ...
… doprawiamy przyprawami.
3. Po czym kolejno dodajemy: drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, fasolę,...
….pomidory i koncentrat pomidorowy.
4. Gotujemy chwilkę po czym dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i całość jeszcze przez chwilę podgotowujemy, aż warzywa zmiękną - w razie konieczności ponownie doprawiamy do smaku.
5. Gotową zupkę nalewamy do miseczki, a na wierch układamy kilka chipsów i odrobinę startego sera :))
 Smacznego :))

Lubicie takie pikantne dania??

Pozdrawiam

=Joy=xoxo

5 komentarzy:

  1. Nie wiem jaka jest w smaku, bo nigdy nie miałam okazji takiej próbować, ale wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow,ale świetny przepis,muszę spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj to bardzo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wygląda smakowicie. Umiarkowanie pikantne dania lubię, ale takie oryginalne uwielbiam. Spisałam sobie przepis, przy okazji wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń