poniedziałek, 19 maja 2014

Guacamole czyli przekąska zdrowego Shreka - przepis

Cześć kochani :)
Guacamole to wspaniały dip z kuchni meksykańskiej, który świetnie smakuje z chipsami (najczęściej  kukurydzianymi), na grzankach z tortillą itp. 
Meksykanie lubią dodawać go niemal do wszystkiego, a dodatkowo posypują wierzch kozim serem. Ja lubię go przygotowywać kiedy ,,wpadają'' znajomi lub organizujemy grilla (nawet zwykła grillowana pierś podana z odrobiną guacamole zyskuje smakiem:)) i zawsze cieszy się sporym powodzeniem, ale do rzeczy zaczynamy :))
Potrzebne składniki:
  • -3 awokado (dojrzałe)
  • -cebulka czerwona
  • -limonka lub cytryna
  • -pomidor
  • -kolendra (posiekana)
  • -sól, pieprz
  • -odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • -1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • -chilli (opcjonalnie)

1. Zaczynam od usunięcia z awokado pestek i skóry.
2. Następnie polewam go sokiem z połowy limonki, posypuję szczyptą soli i rozgniatam widelcem.
(limonka zapobiegnie ściemnieniu).
3. Pomidora przekładam do miseczki, nacinam jego wierch i polewam wrzątkiem….
……teraz usuwam  skórkę….
….kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne….
….. po czym kroję w kosteczkę.
4. Drobno kroję również cebulkę, kolendrę, chilli i czosnek...
…wszystko przekładam do miseczki i całość polewam jeszcze odrobinką limonki ( i oliwą opcjonalnie) posypuję pieprzem i dokładnie mieszam.
i można zajadać :)
=dla tych co liczą kalorie polecam chipsy pełnoziarniste z ,,Weight Watchers''= 

Lubisz Guacamole??

Pozdrawiam

*JOY*

9 komentarzy:

  1. muszę wreszcie wypróbować i sama zrobić, bo kupione gotowe niezbyt przypadło mi do gustu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam już tą przystawkę na blogach. Muszę się w końcu zebrać i ją zrobić. Zdrowa jest, może i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam że kupionego nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi bardzo smakuje:) ale wiadomo, żeby doprawić najlepiej pod swój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wspaniale wygląda :) Oj mam na taką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ciekawości zrobię przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę kiedyś zrobić - może nie do chipsów, ale do ciepłego chleba jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aż wstyd się przyznać, ale nigdy tego nie jadłam chyba w najbliższym czasie czas to zmienić już drukuje sobie przepis :P

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba muszę się na to skusić;)

    OdpowiedzUsuń