Cześć kochani :)
Guacamole to wspaniały dip z kuchni meksykańskiej, który świetnie smakuje z chipsami (najczęściej kukurydzianymi), na grzankach z tortillą itp.
Meksykanie lubią dodawać go niemal do wszystkiego, a dodatkowo posypują wierzch kozim serem. Ja lubię go przygotowywać kiedy ,,wpadają'' znajomi lub organizujemy grilla (nawet zwykła grillowana pierś podana z odrobiną guacamole zyskuje smakiem:)) i zawsze cieszy się sporym powodzeniem, ale do rzeczy zaczynamy :))
Potrzebne składniki:
- -3 awokado (dojrzałe)
- -cebulka czerwona
- -limonka lub cytryna
- -pomidor
- -kolendra (posiekana)
- -sól, pieprz
- -odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- -1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- -chilli (opcjonalnie)
1. Zaczynam od usunięcia z awokado pestek i skóry.
2. Następnie polewam go sokiem z połowy limonki, posypuję szczyptą soli i rozgniatam widelcem.
(limonka zapobiegnie ściemnieniu).
3. Pomidora przekładam do miseczki, nacinam jego wierch i polewam wrzątkiem….
……teraz usuwam skórkę….
….kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne….
….. po czym kroję w kosteczkę.
4. Drobno kroję również cebulkę, kolendrę, chilli i czosnek...
…wszystko przekładam do miseczki i całość polewam jeszcze odrobinką limonki ( i oliwą opcjonalnie) posypuję pieprzem i dokładnie mieszam.
i można zajadać :)
=dla tych co liczą kalorie polecam chipsy pełnoziarniste z ,,Weight Watchers''=
Lubisz Guacamole??
Pozdrawiam
*JOY*
muszę wreszcie wypróbować i sama zrobić, bo kupione gotowe niezbyt przypadło mi do gustu...
OdpowiedzUsuńWidziałam już tą przystawkę na blogach. Muszę się w końcu zebrać i ją zrobić. Zdrowa jest, może i smaczna :)
OdpowiedzUsuńprzyznam że kupionego nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńmi bardzo smakuje:) ale wiadomo, żeby doprawić najlepiej pod swój gust :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wygląda :) Oj mam na taką ochotę :)
OdpowiedzUsuńZ ciekawości zrobię przy okazji :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić - może nie do chipsów, ale do ciepłego chleba jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńaż wstyd się przyznać, ale nigdy tego nie jadłam chyba w najbliższym czasie czas to zmienić już drukuje sobie przepis :P
OdpowiedzUsuńchyba muszę się na to skusić;)
OdpowiedzUsuń