Hej hej hej :))
Sernik, sernik, sernik…
…..zdrowy, syty, kaloryczny. Nie do końca byłam jego fanką… wszystko zmieniło się kiedy zaczęłam modyfikować przepisy i nadawać im bardziej lekkiego, aromatycznego wdzięku.
Ta wersja wbrew pozorom jest idealnie do siebie pasująca bo bazylia, kiwi i cytryna w śmietankowym towarzystwie tworzą niezapomniane doznania smakowe :))
A jak pięknie wygląda :))
Ciekawa?? - Zapraszam :))
Składniki:
- *200 g herbatników
- *100g masła
- -500 g sera sernikowego (lub twarogu 3 krotnie zmielonego)
- -500 g serka mascarpone
- -1 szkl. cukru
- -3 łyżki mąki pszennej
- -200 ml śmietanki 30%
- -2 doniczki bazylii (same listki)
- -5 jajek
- *400 g śmietany 18 %
- *2 łyżki cukru pudru
- *1 łyżka cukru waniliowego
- *odrobina soku z cytryny
- *skórka z cytryny
- -4 kiwi (dojrzałe)
- -migdały (opcjonalnie)
1. Zaczynam od spodu…
…..ciastka kruszymy (lub blenderujemy) na puder, dodajemy rozpuszczone masło i ugniatamy dno foremki na gładką powierzchnię.
2. Twaróg i mascarpone miksujemy razem, potem dodajemy mąkę, cukier…
…i zblenderowane ze śmietanką 30% listki bazylii.
Na końcu wbijamy kolejno jajka i wszystko miksujemy do całkowitego połączenia.
3. Gotowa masę przelewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w trybie (góra, dół) 15 minut w 170 stopniach po czym zmniejszamy temp. na 120 stopni i pieczemy około 1 h 30 minut (aż masa przestanie być płynna).
Po upływie tego czasu na wierch nakładamy przygotowany krem (miksujemy śmietanę 18 % z cukrami(pudrem i waniliowym) i cytrynową skórką, sokiem) i nadal pieczemy w tej samej temp. przez 30 minut.
Na ostudzony sernik układamy plasterki kiwi i kilka migdałów.
I możemy zajadać :D
Przekonałam się do serników i prezentowane przeze mnie wersje mogłabym jeść codziennie :))
A Ty lubisz sernik??
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
fajnie że pokazałas jak się to ciacho robi krok po kroku :)
OdpowiedzUsuńWow ale ciekawe zestawienie smaków! Chętnie spróbuję takiej wersji, bo jestem sernikoholikiem ;)
OdpowiedzUsuńmusi byc mega :P
OdpowiedzUsuń:)))
OdpowiedzUsuń