czwartek, 1 maja 2014

Basil Cheesecake - czyli Sernik Bazyliowy :))

Hej hej hej :))
Sernik, sernik, sernik…
…..zdrowy, syty, kaloryczny. Nie do końca byłam jego fanką… wszystko zmieniło się kiedy zaczęłam modyfikować przepisy i nadawać im bardziej lekkiego, aromatycznego wdzięku.
Ta wersja wbrew pozorom jest idealnie do siebie pasująca bo bazylia, kiwi i cytryna w śmietankowym towarzystwie tworzą niezapomniane doznania smakowe :))
A jak pięknie wygląda :))
Ciekawa?? - Zapraszam :))
Składniki:
  • *200 g herbatników
  • *100g masła
  • -500 g sera sernikowego (lub twarogu 3 krotnie zmielonego)
  • -500 g serka mascarpone
  • -1 szkl. cukru
  • -3 łyżki mąki pszennej
  • -200 ml śmietanki 30%
  • -2 doniczki bazylii (same listki)
  • -5 jajek
  • *400 g śmietany 18 %
  • *2 łyżki cukru pudru
  • *1 łyżka cukru waniliowego
  • *odrobina soku z cytryny
  • *skórka z cytryny
  • -4 kiwi (dojrzałe)
  • -migdały (opcjonalnie)

1. Zaczynam od spodu…
…..ciastka kruszymy (lub blenderujemy) na puder, dodajemy rozpuszczone masło i ugniatamy dno foremki na gładką powierzchnię.
2. Twaróg i mascarpone miksujemy razem, potem dodajemy mąkę, cukier…
…i zblenderowane ze śmietanką 30% listki bazylii.
Na końcu wbijamy kolejno jajka i wszystko miksujemy do całkowitego połączenia.
3. Gotowa masę przelewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w trybie (góra, dół) 15 minut w 170 stopniach po czym zmniejszamy temp. na 120 stopni i pieczemy około 1 h 30 minut (aż masa przestanie być płynna).
Po upływie tego czasu na wierch nakładamy przygotowany krem (miksujemy śmietanę 18 % z cukrami(pudrem i waniliowym) i cytrynową skórką, sokiem) i nadal pieczemy w tej samej temp. przez 30 minut.
Na ostudzony sernik układamy plasterki kiwi i kilka migdałów.
 I możemy zajadać :D

Przekonałam się do serników i prezentowane przeze mnie wersje mogłabym jeść codziennie :))
A Ty lubisz sernik??

Pozdrawiam

=Joy=xoxo

4 komentarze: