:)
Uwielbiam owoce morza w każdej postaci, a ponieważ sezon grillowy rozpoczął się wraz z nadejściem majówki to nie wyobrażam sobie żeby raz na jakiś czas nie zafundować sobie iście królewskiej uczty.
Grillowanie to mój ulubiony sposób na krewetki. Tego smaku nie da sie uzyskać w piekarniku czy na patelni :) - pyszotka polecam :))
Potrzebne składniki:
- -krewetki tygrysie
- - drobniutko posiekane chilli (może być też w płatkach)
- -oliwa z oliwek
- -łyżeczka cukru
- -2 ząbki czosnku
- -cytryna
- -szczypta soli
1. Krewetki wyparzamy we wrzątku, następnie polewamy je przygotowaną marynatą.
Marynujemy 2-3 godziny.
Marynata:
Odrobina oliwy z oliwek posiekany czosnek, chilli, sól, cukier.
2. Tuż przed grillowaniem warto jest nabić krewetki na patyczki szaszłykowe.
3. Grillujemy je 2 minuty ( po minucie z każdej strony).
I gotowe :)
Trik:
Jak obierać krewetki :)
1. Zaczynamy od oddzielenia głowotułowia (głowy) od odwłoku.
2. Potem odrywamy pleopody (nóżki)…..
…. i zdejmujemy pancerz.
Sokiem z cytryny polewamy przed lub po obraniu - według uznania.
Pozostało nam tylko zajadanie :))
Pozdrawiam
Ja jakoś za krewetkami nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńok :) wszystko kwestia gustu :)
OdpowiedzUsuń