wtorek, 13 maja 2014

Najlepszy przepis na grillowane krewetki + jak je obierać

:)
Uwielbiam owoce morza w każdej postaci, a ponieważ sezon grillowy rozpoczął się wraz z nadejściem majówki to nie wyobrażam sobie żeby raz na jakiś czas nie zafundować sobie iście królewskiej uczty. 
Grillowanie to mój ulubiony sposób na krewetki. Tego smaku nie da sie uzyskać w piekarniku czy na patelni :) - pyszotka polecam :))
Potrzebne składniki:
  • -krewetki tygrysie
  • - drobniutko posiekane chilli (może być też w płatkach)
  • -oliwa z oliwek
  • -łyżeczka cukru
  • -2 ząbki czosnku
  • -cytryna
  • -szczypta soli

1. Krewetki wyparzamy we wrzątku, następnie polewamy je przygotowaną marynatą.
Marynujemy 2-3 godziny.
Marynata: 
Odrobina oliwy z oliwek posiekany czosnek, chilli, sól, cukier.
2. Tuż przed grillowaniem warto jest nabić krewetki na patyczki szaszłykowe.
3. Grillujemy je 2 minuty ( po minucie z każdej strony).
I gotowe :)
Trik:
Jak obierać krewetki :)
1. Zaczynamy od oddzielenia głowotułowia (głowy) od odwłoku.
 2. Potem odrywamy pleopody (nóżki)…..
 …. i zdejmujemy pancerz.
Sokiem z cytryny polewamy przed lub po obraniu - według uznania.
Pozostało nam tylko zajadanie :))

Pozdrawiam


2 komentarze: