:)
Pyszna, szybka, zdrowa i pełna aromatów sałatka - zaskoczy największego smakosza :))
Jak ją wykonać?? - Zapraszam :))
Potrzebne składniki:
- -rukola
- -buraki (opcjonalnie oliwa i przyprawy)
- -ser feta
- -orzechy włoskie
sos:
- -1 łyżka musztardy
- -odrobina soku z cytryny
- -oliwa z oliwek
- -sól, pieprz
- -ulubione zioła (opcjonalnie)
1. Buraki w skórkach gotujemy lub owijamy je folia aluminiową i pieczemy 1 godz. w temp 180 stopni (do miękkości) - po ostudzeniu obieramy ze skórki.
Jeżeli chcemy bardziej aromatyczną wersję to po ugotowaniu marynujemy je w oliwie z przyprawami (sól, pieprz, słodka paprika, garham masala) i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 - 30 minut ( w zależności od wielkości buraków)
2. Orzechy siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni.
3. Rukolę nakładamy na talerz, po czym umieszczamy na niej kawałki buraków...
….kosteczki sera feta…...
….orzechy...
….i wierch polewamy sosem.
Sos: Do musztardy dodajemy sok z cytryny i cięgle mieszając powolutku dolewamy oliwę z oliwek do utworzenia gęstej balsamowej konsystencji - na koniec doprawiamy do smaku.
Smacznego :D
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
wgląda bardzo smacznie:D
OdpowiedzUsuńdzięki :))
OdpowiedzUsuń