Hej :)
Luzowanie kości z kurczaka pozwala wyczarować wspaniałe dania z farszem jaki tylko nam się przyśni.
Może być on warzywny lub mięsny - zależy co lubimy :), ale zanim przejdziemy do dania zacznijmy od luzowania :))
1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
2. Po czym zaczynamy od wyciągnięcia najostrzejszej kostki ….
….znajdziemy ją blisko szyji (kurczak leży piersiami do góry) - odsuwamy skórę…
… i z łatwością palcami odrywamy kostkę…
3. Teraz odwracamy kurczaka i ostrym nożem przecinamy skórę wzdłuż kręgosłupa,…..
…odrywamy skórę jak najbliżej korpusu….
… później przecinamy chrząstkę łączącą skrzydełko z korpusem….
...okrawamy mięso wokół chrząstki i z pomocą noża z łatwością odrapujemy kość oddzielając od mięsa po czym odcinamy kolejną chrząstkę i wyciągamy kostkę (z drugim skrzydełkiem robię to samo)
5. Teraz przechodzimy do części udowej...
…. podobnie jak w przypadku skrzydełek odcinamy chrząstkę łączącą udko z korpusem…
….okrawamy mięso wokół chrząstki, odrapujemy kość oddzielając od mięsa, ponownie okrawamy mięso wokół drugiej chrząstki i znów odrapujemy drugą kość oddzielając od mięsa.
….. po czym naciągamy mięsko na kość...
... i tylną częścią noża mocno uderzamy w kość (tak aby ją złamać)nad chrząstką i ją wyciągamy ( to samo robię z drugim udkiem).
6. Po usunięciu wszystkich kości ze skrzydeł i ud zostało tylko pozbycie się korpusu…
…podnosząc za korpus zauważymy 2 otwory...
… wkładamy tam palce i z dość dużą siłą odrywamy korpus od piersi i gotowe :)
Te oto kostki zostaną po całej operacji :)
A tak wygląda kurczak bez kości
P.S jeżeli pozostaną jakieś miejsca bez mięsa to wystarczy naciąć pierś i przełożyć w brakujace miejsce.
Może i jest z tym trochę zachodu, ale warto bo dań jakie można wyczarować napełniając kurczaka różnymi farszami jest mnóstwo :)
Pozdrawiam
*JOY*
Ależ musi być z Ciebie super gospodyni. Ja się jeszcze na wykonanie faszerowanego kurczaka nie pokusiłam :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJa to robię trochę inaczej, ale efekt podobny ;)
OdpowiedzUsuńMój zostaje bardziej "w całości" :)