Cześć :)
Czy pamiętacie z dzieciństwa kiedy mama przygotowywała nam ryż z truskawkami ?? - mniammm… to wspomnienie zostanie mi w pamięci na zawsze...
Dzisiaj mam przepis, który co nieco przemycił ze wspomnień, a wykonanie jest w bardziej nowoczesnej i wysublimowanej odsłonie, czyli takie, które bardziej podkreśla i uwydatnia wszystkie smaki. Zapraszam!
Potrzebne składniki:
- -200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
- -700 g truskawek
- -2 łyżki miodu
- -2 łyżki masła ( użyłam klarowanego)
- -300 ml śmietanki 30%
- -puszka mleka kokosowego
- -listki bazylii / mięty do dekoracji
1. Zaczynam od zblenderowania truskawek z miodem.
*odlewam szklankę musu i odstawiam na bok - będzie on naszym sosem*
2. Do truskawek wlewam śmietankę 30 %.
3. Następnie na patelni rozpuszczam masło….
…dodaje ryż……
…,który prażę chwilkę.
4. Następnie wlewam po chochelce koktajlu truskawkowo - śmietankowego i gotuje risotto do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż - ciągle mieszając.
5. Każdą kolejną chochelkę koktajlu wlewam w odstępach czasowych kiedy tylko poprzednia cześć zostanie zredukowana.
*cała ,,operacja'' powinna potrwać około 14 minut*
6. Kiedy ryż już będzie ,,al dente'' ( i cały koktail wykorzystany) dolewam mleko kokosowe….
…. redukuję do ostatecznego momentu….
...po czym przekładam do miseczek, polewam odstawionym wcześniej musem truskawkowym i dekoruję listkami bazylii lub mięty.
I gotowe - Smacznego :))
Pozdrawiam
*JOY*
Mmm truskawki. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie znalam takiego polaczenia:)
OdpowiedzUsuńMmm same pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż, a w połączeniu z truskawkami smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie kosztowałam. Ja zwykle w dzieciństwie jadłam truskawki ze śmietaną i makaronem ;-) teraz także czasami robię sobie to danie ;-)
OdpowiedzUsuńz makaronem truskawki tez mi smakują :))
OdpowiedzUsuńjej ale to połączenie musi być pyszne! ja pamiętam takie rzeczy z przedszkola :))
OdpowiedzUsuńnieźle to wygląda, gdzie można kupić mleczko kokosowe? :)
OdpowiedzUsuńw supermarketach można znależć w miejsach gdzie sprzedawane są chińskie produkty (sos sojowy, makaron ryżowy itp.)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję starałam się :))
OdpowiedzUsuńŚlinotok, tyle że nie mam blendera, a mój mikser ma ok. 30 lat i jest pożółkły od miksowania warzyw (przepadam np. za zupą-kremem z marchewki) i trudny do domycia. Ale i tak trzeba będzie poczekać - truskawki są jadalne tylko wczesnym latem, obecne od iluś lat na rynku "zimowe truskawki" smakują jak sztuczne.
OdpowiedzUsuńChyba że można kupić przecier truskowy - to eliminowałoby też od razu problem rozdrobnienia skubańców...
jasne ze tak zawsze mozna sprobowac :))
Usuń