Kochani przedstawiam Wam super przepis na ,,niedzielny'' obiad lub wyjątkową kolację.
Zapraszam :)
Potrzebne składniki:
- - kurczak bez kości ( jak go zrobić link jest Tu)
- -ok. 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- -cykorię
- -pieczarki
- -czerwoną cebulę
- -odrobinę masła
- -mały kubeczek śmietanki 30%
- -sól, pieprz, oregano, tymianek,rozmaryn
- -sznurek kuchenny
1. Kurczaka nacieramy wewnątrz czosnkiem i posypujemy solą i pieprzem.
2. Pieczarki kroimy w drobną w kosteczkę i smażymy na masełku (do momentu odparowania wody), następnie dodajemy posiekaną cebulę i cykorię….
...chwilę podsmażamy.
3. Teraz dolewamy śmietankę 30%, doprawiamy do smaku solą i pieprzem...
…. i odparowujemy do momentu zgęstnienia.
4. Ponieważ farsz nie jest całkowicie stały związujemy otwory po skrzydełkach sznurkiem kuchennym.
...po czym nakładam farsz na mięso…
….nie zapominając o wypełnieniu nim udek i skrzydełek.
5. Pozostało tylko związanie kurczaka (jak to zrobić znajdziesz Tu), po czym wcieramy w skórę przyprawy.
Pieczemy w żaroodpornym naczyniu w 190 stopniach około 1h 50 minut podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem.
Po upieczeniu wyjmujemy mięsko z piekarnika i odkładamy na 10-15 minut.
Tuż przed krojeniem ściągamy wszystkie sznurki.
= grubość plastrów zależy od upodobań =
Kurczak smakuje idealnie w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków i surówki z roszponką.
A tak naprawdę z czym go zjemy zależy od naszych upodobań.
Jego dużym plusem jest to, że smakuje tak samo dobrze na zimno i na ciepło.
Pozdrawiam
*JOY*
mmm, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńzapisuję ten przepis (i 2 poprzednie posty) do zakładek, bo myślę, że kiedyś kiedyś, jak będe robić kolacje zaręczynową dla rodziców, to wykorzystam to :-)
Myślisz, że pasowałoby? :-) Ja uwielbiam kurczaka, (najbardziej pierś) moi rodzice także, więc myślę, że to świetna alternatywa? :-) Dzięki!
no jasne ,że tak tylko wtedy zamiast pieczonych ziemniaków można podać z czymś bardziej wykwintnym np. puree bazyliowym, dyniowym, aromatyzowanym oliwą truflową itp. :))
OdpowiedzUsuńDziękuje!
Usuńpewnie znajdę ten przepis gdzieś u Ciebie? :)
bo nigdy nie robiłam :)
nie niestety nie ma, ale to nic trudnego wystarczy do zwykłego puree dodać zmiksowany składnik (bazylie lub dynię lub oliwą truflowa) to wszystko :))
OdpowiedzUsuńYhym, dziękuje Ci bardzo :) będę pamiętać :)
OdpowiedzUsuńWow ! Wygląda niesamowicie !
OdpowiedzUsuńWygląda jak danie z ekskluzywnej restauracji. Spisałam przepis, może kiedyś podejmę wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńO Wow dziękuję powoli obrastam w piórka hahah :)
OdpowiedzUsuń