sobota, 24 maja 2014

Kurczak faszerowany cykorią z pieczarkami

Kochani przedstawiam Wam super przepis na ,,niedzielny'' obiad lub wyjątkową kolację.
Zapraszam :)
Potrzebne składniki:
  • - kurczak bez kości ( jak go zrobić link jest Tu)
  • -ok. 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) 
  • -cykorię
  • -pieczarki
  • -czerwoną cebulę
  • -odrobinę masła
  • -mały kubeczek śmietanki 30%
  • -sól, pieprz, oregano, tymianek,rozmaryn
  • -sznurek kuchenny

 
1. Kurczaka nacieramy wewnątrz czosnkiem i posypujemy solą i pieprzem.
2. Pieczarki kroimy w drobną w kosteczkę i smażymy na masełku (do momentu odparowania wody), następnie dodajemy posiekaną cebulę i cykorię…. 
...chwilę podsmażamy. 
3. Teraz dolewamy śmietankę 30%, doprawiamy do smaku solą i pieprzem...
…. i odparowujemy do momentu zgęstnienia.
4. Ponieważ farsz nie jest całkowicie stały związujemy otwory po skrzydełkach sznurkiem kuchennym.
...po czym nakładam farsz na mięso…
….nie zapominając o wypełnieniu nim udek i skrzydełek.
5. Pozostało tylko związanie kurczaka (jak to zrobić znajdziesz Tu), po czym wcieramy w skórę przyprawy.
 Pieczemy w żaroodpornym naczyniu w 190 stopniach około 1h 50 minut podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem. 
Po upieczeniu wyjmujemy mięsko z piekarnika i odkładamy na 10-15 minut.
Tuż przed krojeniem ściągamy wszystkie sznurki.
= grubość plastrów zależy od upodobań =
Kurczak smakuje idealnie w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków i surówki z roszponką.
A tak naprawdę z czym go zjemy zależy od naszych upodobań.
Jego dużym plusem jest to, że smakuje tak samo dobrze na zimno i na ciepło.
 
Pozdrawiam

*JOY*





8 komentarzy:

  1. mmm, pyszności :-)
    zapisuję ten przepis (i 2 poprzednie posty) do zakładek, bo myślę, że kiedyś kiedyś, jak będe robić kolacje zaręczynową dla rodziców, to wykorzystam to :-)
    Myślisz, że pasowałoby? :-) Ja uwielbiam kurczaka, (najbardziej pierś) moi rodzice także, więc myślę, że to świetna alternatywa? :-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. no jasne ,że tak tylko wtedy zamiast pieczonych ziemniaków można podać z czymś bardziej wykwintnym np. puree bazyliowym, dyniowym, aromatyzowanym oliwą truflową itp. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje!
      pewnie znajdę ten przepis gdzieś u Ciebie? :)
      bo nigdy nie robiłam :)

      Usuń
  3. nie niestety nie ma, ale to nic trudnego wystarczy do zwykłego puree dodać zmiksowany składnik (bazylie lub dynię lub oliwą truflowa) to wszystko :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Yhym, dziękuje Ci bardzo :) będę pamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ! Wygląda niesamowicie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak danie z ekskluzywnej restauracji. Spisałam przepis, może kiedyś podejmę wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O Wow dziękuję powoli obrastam w piórka hahah :)

    OdpowiedzUsuń