czwartek, 15 maja 2014

Sernik czekoladowy z żurawiną

Cześć :)
Czas na sernik….. znowu ????  Taaaak :) - ostanio opanowała mnie mania sernikowania, wiec oto przedstawiam kolejną propozycję na pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny sernik czekoladowo owocowy.
Składniki są tak idealnie do siebie dopasowane, że cała kompozycja tworzy prawdziwie euforyczne doznania. Wszystko za sprawą winnej żurawiny, ekscentrycznych ciastek imbirowych, wilgotnych/ kremowych bananów w czekoladowym dopełnieniu :) 
Potrzebne składniki:
  • -100 g herbatników czekoladowych
  • -100 g herbatników imbirowych
  • -2 łyżki masła
  • *500 g sera sernikowego ( lub twarogu 3 krotnie zmielonego)
  • *500 g sera mascarpone
  • *szklanka cukru
  • *budyń czekoladowy
  • *2 banany
  • *3 łyżki błonnika kakaowego ( lub zwykłe gorzkie kakao)
  • *6 jajek
  • *suszona żurawina
  • -krem czekoladowy ( ja użyłam Nutelli)
  • -kakao
  • -dekoracje (perełki cukrowe, różowy brokat) - według uznania

1. Ciastka miksujemy na puder…
…. i przekładamy do foremki wyłożnej pergaminem.
Dokładnie mieszam z rozpuszczonym masłem i ugniatam tworząc bazowy spód.
2. Twaróg i ser przekładam do naczynia, dodaję cukier i miksuję
3. W miseczce obok miksuję banany z błonnikiem kakaowym ….
…. i budyniem czekoladowym.
4. Teraz masę czekoladowa przelewam do serowej…
…. i dokładnie miksuję.
5. Na końcu wmiksowuję jajka tworząc płynną masę, którą przelewam na ciasteczowy spód.
6. Ciasto piekę w trybie góra, dół przez 20 minut następnie na wierch nakładam żurawinę….
…. zmniejszam temp. do 120 stopni i piekę około 1 godz 30 minut.
Na wystudzony sernik nakładam krem czekoladowy….
P.S Jak Wam się podobają nowe słoiczki Nutelli w limitowanej wersji ( 50-te urodziny) ???
Mi bardzo :) -  szkoda tylko , że nie zrobili metalowych zakrętek - słoik mógłby posłużyć na dłużej :)
….. po czym obsypuje go sowicie kakao i dekoruję cukrowymi perełkami i brokatem cukierniczym :)

Pozdrawiam

*JOY*



5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiego "ciemnego" sernika z kakao i budyniem czekoladowym. Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłaś :D Musze spróbować go zrobić bo uwielbiam ciasta piec i jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten Twój sernik to poezja. Nigdy takiego wymyślnego nie jadłam. Twoja rodzinka musi być zdowolona z tej Twojej manii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie 4 serniki, które wstawiłam są genialne - bo lżejsze (puszystsze w konsystencji) i pełne smaku - w przeciwieństwie do ciężkich neutralnych serowych serników za którymi niekoniecznie przepadam :))

    OdpowiedzUsuń