Cześć :))
,,Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki..''
Z każdej strony atakują Nas wszelakie informacje o tym jakie dobroczynne witaminy zawarte są w pożywieniu i kosmetykach, ale czy dokładnie wiemy czym one są dla naszego organizmu i na co każda z nich wpływa??
Ogólnie rzecz biorąc witaminy to związki organiczne, których potrzebujemy do naszego wzrostu, rozwoju i prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Nie zwiększają nam energii, ani nie są materiałem budulcowym, ale ich niedobory powodują różnego rodzaju zaburzenia tj. szybsze starzenie i pogorszenie stanu zdrowia.
Wyjątkowe właściwości witamin mają niezwykłą moc dzięki, której wbudowują się w przemianę materii ożywiając ją.
Ciekawostka:
Uczonym, który zaproponował dla związków tego typu nazwę WITAMINA był Polak Kazimierz Funk :)) - to było 1911 roku.
Ważnym aspektem odnośnie witamin jest to, że możemy je podzielić na dwa rodzaje:
*-rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna, wit. C - te witaminy łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności, a ich nadmiar jest wydalany z organizmu
*-rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K - są one w miarę odpotne na temp., ale ulegają rozkładowi pod wpływem światła (promieniowania UV)
Niedobór witamin nazywany jest awitaminozą , a nadmiar (który też nie jest dla nas korzystny) hiperwitaminozą.
Postanowiłam, że zamieszczę post o WITAMINACH, aby był dla nas swoistą ściągą przy łączeniu (w sałatkach, deserach, smoothie) owoców i warzyw, aby dostarczyć nam wszystkiego co nasz organizm potrzebuje :)
Witamina : A
Dobrze wpływa na:
- -wzrok
- -wzrost i rozwój kości (w tym również wzmacnia żuchwę)
- -skórę
- -układ oddechowy i pokarmowy
- -stymuluje błony śluzowe
- -paznokcie, włosy i skórę
Niedobór jej powoduje:
- -ślepotę zmierzchową (zwana kurzą ślepotą)
- -suchość rogówki
- -zaburzenia wzrostu
- -rogowacenie / łuszczenie się naskórka ( częste infekcje)
- -złe samopoczucie/wygląd
Witamina A jest m.in. w:
*brokułach, * dyni, *papryce, * marchwi, *morelach, *pomidorach, * wątrobie,* maśle, * pełnym mleku,* serze, *tranie,* żółtku jaja,* melonie,* mango,* jabłku,* arbuzie,* papai
Witamina: B ( a dokładnie witaminy z grupy B)
Najsilniejsza grupa witamin należą do niej wit.: B1, B2, B6, B12, B3 (PP), B7 (H), B11 (bg, M, Bc, kwas foliowy), B5 (kwas pantotenowy).
Dobrze wpływają na:
- -zdrową skórę i włosy
- -łagodniejszy PMS
- -równowagę psychiczną
- -chronią przed nowotworami
Niedobór ich powoduje:
- -B1 (tiamina) - niedowłady, zaburzenia przemiany węglowodanowej, drżenie, osłabienie mięśni, niewydolność serca
- -B2 (ryboflawina) - łojotokowe zapalenie skóry, zajady, obniżenie sprawności umysłowej
- -B6 (pirydoksyna) - zmiany w układzie nerwowym, stany depresji, lęki, utrata blasku skóry
- -B12 (kobalamina) -anemia złośliwa, trwałe uszkodzenie układu nerwowego
- -B3 (PP) - zaczerwienienie/pękanie skóry, biegunka, osłabienie mięśni, zaburzenia snu
- -B7 (H) - zmiany skórne (łuszczenie, rumień), wypadanie włosów, rozdwajanie paznokci, wysoki cholesterol
- -B11 (Bg, M, Bc, kwas foliowy) - anemia, zaburzenia w procesie trawienia, biegunka, poronienia, ryzyko chorób sercowo - naczyniowych
- -B5 (kwas pantotenowy) - zahamowanie wzrostu, zaburzenia czucia, przedwczesne siwienie, pieczenie stóp, zmęczenie, trudności z nauką
Witamina B jest m.in. w:
- -B1 - * wieprzowinie, * wątrobie, * drożdżach, *pełnych ziarnach zbóż, *orzechach, * płatki owsiane
- -B2 - * nabiale, * grzybach,* zielonych warzywach liściastych (np.sałata), *rybach, * mięsie , * wątrobie, * pełnych ziarnach, * jajach,* rybach
- -B6 - * jajach, * mięsie, * bananach, * zielonych warzywach liściastych, * roślinach strączkowych, * musli, * orzechach
- -B12 - * mleku, * ostrygach, * kiełkach, *wątrobie, * nerkach, * rybach
- -B3 - * mleku, * serze, * jajach, * mięsie, * drobie, * wątrobie, * piwie, * ziemniakach, * zielonych warzywach liściastych,* rybach, * drożdżach
- -B7 - * pomidorach, * czekoladzie, * soi, * grochu, * otrębach, * drożdżach, * wątrobie, * żółtku jaja
- -B11 - * soku pomarańczowym, * morelach, * dyni, * marchwi, * żółtku jaja, * wątrobie, drożdżach,
- -B5 - * mleczku pszczelim, * roślinach strączkowych, * pełnych ziarnach zbóż, * brokułach, * żółtku jaja, * mięsie, * wątrobie, * orzeszkach ziemnych
Witamina: C
Dobrze wpływa na:
- -stabilizuje psychikę
- -chroni organizm przed infekcjami
- -jest przeciwutleniaczem
- -zabija bakterie powodującą próchnicę zębów
- -ułatwia asymilację żelaza
Niedobór jej powoduje:
- -wypadanie zębów
- -pękanie naczyń krwionośnych
- -osłabienie odporności organizmu
- -ból stawów
- -powolne gojenie się ran
Witamina: C jest m.in. w:
*natce pietruszki, * kapuście, * pomidorach, *papryce, * cytrusach, * kiwi, * czarnej porzeczce, * czarnym bzie, * dzikiej róży, * truskawkach, * zielonych warzywach liściastych
Witamina: D
Dobrze wpływa na:
- -wpływa na prawidłowy wzrost
- -mineralizuje kości / zęby
- -reguluje homeostazę wapnia i fosforanów (działa podobnie do hormonów)
Niedobór jej powoduje:
- -osłabienie mięśni
- -powiększenie stawów kolanowych (kolan, kostek i rąk)
- -wypadanie zębów
- -krzywicę (u dzieci)
- -osteomalację (u dorosłych)
Witamina : D jest mi.in. w:
*grzybach, * drożdżach, * wątrobie, * tłuszczach zwierzęcych, * maśle , * olejach roślinnych, * pełnym mleku, * żółtku jaja
Witamina: E
Dobrze wpływa na:
- -błonę biologiczną
- -jest przeciwutleniaczem
- -metabolizm mięśni
- -zapobiega chorobom układu krążenia
- -wpływa na krzepnięcie krwi
Niedobór jej powoduje:
- -paraliż mięśniowy
- -poronienie
- -zaburzenia wzrostu
- -uszkodzenia nerwów
- -brak jędrności skóry
- -przebarwienia skórne
- -zmęczenie
Witamina: E jest m.in. w:
*zielonych warzywach liściastych, * orzechach, * migdałach,* pieczywie razowym, * kiełkach pszenicy, * mleku, * jajach, * maśle, * olejach roślinnych
Witamina: K
Dobrze wpływa na:
- -prawidłowe krzepnięcie krwi
- -metabolizm układu kostnego
Niedobór jej powoduje:
- -krwawienia
- -zaburzenia pracy jelit
- -wydłużony czas gojenia się ran
Witamina: K jest m.in. w:
* wątrobie, * olej sojowy, * zielone warzywa liściste, * rośliny strączkowe, * truskawki, * pomidory
A na koniec mały żart na pokrzepienie :))
Pozdrawiam
Świetny post. :) Ja to wałkowałam w szkole. ;)
OdpowiedzUsuńWarto sobie raz na jakiś czas przypomnieć teorię.. Na pewno wpłynie ona na urozmaicenie jadłospisu przynajmniej przez najbliższe kilka dni :) Przyznaję, w tej kwestii grzeszę :)
OdpowiedzUsuńmi tez się zdarza przekąsić coś bezwartościowego na szczęście już coraz rzadziej, :)) - co do posta to głównie zależało mi na tym żeby wyeksponować warzywa i owoce w których możemy odnaleźć konkretne witaminy reszta to tego dopełnienie :))
OdpowiedzUsuńI bardzo przydatny post Ci wyszedł. Tym bardziej, że mamy sezon sprzyjający wzbogaceniu diety. Żal nie wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńTrue - Amen :))
OdpowiedzUsuń