sobota, 10 maja 2014

Witaminy: jakie, po co, i w czym :))

Cześć :))
,,Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki..''
Z każdej strony atakują Nas wszelakie informacje o tym jakie dobroczynne witaminy zawarte są w pożywieniu i kosmetykach, ale czy dokładnie wiemy czym one są dla naszego organizmu i na co każda z nich wpływa??
Ogólnie rzecz biorąc witaminy to związki organiczne, których potrzebujemy do naszego wzrostu, rozwoju i prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Nie zwiększają nam energii, ani nie są materiałem budulcowym, ale ich niedobory powodują różnego rodzaju zaburzenia tj. szybsze starzenie i pogorszenie stanu zdrowia.
Wyjątkowe właściwości witamin mają niezwykłą moc dzięki, której wbudowują się w przemianę materii ożywiając ją. 

Ciekawostka:
Uczonym, który zaproponował dla związków tego typu nazwę WITAMINA był Polak Kazimierz Funk :)) - to było 1911 roku.
Ważnym aspektem odnośnie witamin jest to, że możemy je podzielić na dwa rodzaje:
*-rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna, wit. C - te witaminy łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności, a ich nadmiar jest wydalany z organizmu 
*-rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K - są one w miarę odpotne na temp., ale ulegają rozkładowi pod wpływem światła (promieniowania UV)
Niedobór witamin nazywany jest awitaminozą , a nadmiar (który też nie jest dla nas  korzystny) hiperwitaminozą. 
Postanowiłam, że zamieszczę post o WITAMINACH, aby był dla nas swoistą ściągą przy łączeniu (w  sałatkach, deserach, smoothie) owoców i warzyw, aby dostarczyć nam wszystkiego co nasz organizm potrzebuje :)
Witamina : A
Dobrze wpływa na:
  • -wzrok
  • -wzrost i rozwój kości (w tym również wzmacnia żuchwę)
  • -skórę
  • -układ oddechowy i pokarmowy
  • -stymuluje błony śluzowe
  • -paznokcie, włosy i skórę

Niedobór jej powoduje:
  • -ślepotę zmierzchową (zwana kurzą ślepotą)
  • -suchość rogówki
  • -zaburzenia wzrostu
  • -rogowacenie / łuszczenie się naskórka ( częste infekcje)
  • -złe samopoczucie/wygląd

Witamina A jest m.in. w:
*brokułach, * dyni, *papryce, * marchwi, *morelach, *pomidorach, * wątrobie,* maśle, * pełnym mleku,* serze, *tranie,*  żółtku jaja,* melonie,* mango,* jabłku,* arbuzie,* papai
Witamina: B ( a dokładnie witaminy z grupy B)
Najsilniejsza grupa witamin należą do niej wit.: B1, B2, B6, B12, B3 (PP), B7 (H), B11 (bg, M, Bc, kwas foliowy), B5 (kwas pantotenowy).
Dobrze wpływają na:
  • -zdrową skórę i włosy
  • -łagodniejszy PMS
  • -równowagę psychiczną
  • -chronią przed nowotworami


Niedobór ich powoduje:
  • -B1 (tiamina) - niedowłady, zaburzenia przemiany węglowodanowej, drżenie, osłabienie mięśni, niewydolność serca
  • -B2 (ryboflawina) - łojotokowe zapalenie skóry, zajady, obniżenie sprawności umysłowej 
  • -B6 (pirydoksyna) - zmiany w układzie nerwowym, stany depresji, lęki, utrata blasku skóry
  • -B12 (kobalamina) -anemia złośliwa, trwałe uszkodzenie układu nerwowego
  • -B3 (PP) - zaczerwienienie/pękanie skóry, biegunka, osłabienie mięśni, zaburzenia snu
  • -B7 (H) - zmiany skórne (łuszczenie, rumień), wypadanie włosów, rozdwajanie paznokci, wysoki cholesterol
  • -B11 (Bg, M, Bc, kwas foliowy) - anemia, zaburzenia w procesie trawienia, biegunka, poronienia, ryzyko chorób sercowo - naczyniowych
  • -B5 (kwas pantotenowy) - zahamowanie wzrostu, zaburzenia czucia, przedwczesne siwienie, pieczenie stóp, zmęczenie, trudności z nauką

Witamina B jest m.in. w:
  • -B1 - * wieprzowinie, * wątrobie, * drożdżach, *pełnych ziarnach zbóż,  *orzechach, * płatki owsiane
  • -B2 - * nabiale, * grzybach,*  zielonych warzywach liściastych (np.sałata), *rybach, * mięsie , * wątrobie, * pełnych ziarnach, * jajach,*  rybach
  • -B6 - * jajach, * mięsie, * bananach, * zielonych warzywach liściastych, * roślinach strączkowych, * musli, * orzechach
  • -B12 - * mleku, * ostrygach, * kiełkach, *wątrobie, * nerkach, * rybach
  • -B3 - * mleku, * serze, * jajach, * mięsie, * drobie, * wątrobie, * piwie, * ziemniakach, * zielonych warzywach liściastych,*  rybach, * drożdżach
  • -B7 - * pomidorach, * czekoladzie, * soi, * grochu, * otrębach, * drożdżach, *  wątrobie, * żółtku jaja
  • -B11 - * soku pomarańczowym, * morelach, * dyni, * marchwi, * żółtku jaja, * wątrobie, drożdżach, 
  • -B5 - * mleczku pszczelim, * roślinach strączkowych, * pełnych ziarnach zbóż, * brokułach, * żółtku jaja,  * mięsie, * wątrobie,  * orzeszkach ziemnych

Witamina: C
Dobrze wpływa na:
  • -stabilizuje psychikę
  • -chroni organizm przed infekcjami
  • -jest przeciwutleniaczem
  • -zabija bakterie powodującą próchnicę zębów
  • -ułatwia asymilację żelaza

Niedobór jej powoduje:
  • -wypadanie zębów
  • -pękanie naczyń krwionośnych
  • -osłabienie odporności organizmu
  • -ból stawów
  • -powolne gojenie się ran

Witamina: C jest m.in. w:
*natce pietruszki, * kapuście, * pomidorach, *papryce, * cytrusach, * kiwi, * czarnej porzeczce, * czarnym bzie, * dzikiej róży, * truskawkach, * zielonych warzywach liściastych
Witamina: D
Dobrze wpływa na:
  • -wpływa na prawidłowy wzrost
  • -mineralizuje kości / zęby
  • -reguluje homeostazę wapnia i fosforanów (działa podobnie do hormonów)

Niedobór jej powoduje:
  • -osłabienie mięśni
  • -powiększenie stawów kolanowych (kolan, kostek i rąk)
  • -wypadanie zębów
  • -krzywicę (u dzieci)
  • -osteomalację (u dorosłych)

Witamina : D jest mi.in. w:
*grzybach, * drożdżach, * wątrobie, * tłuszczach zwierzęcych, * maśle , * olejach roślinnych, * pełnym mleku,  * żółtku jaja
Witamina: E
Dobrze wpływa na:
  • -błonę biologiczną 
  • -jest przeciwutleniaczem
  • -metabolizm mięśni 
  • -zapobiega chorobom układu krążenia
  • -wpływa na krzepnięcie krwi

Niedobór jej powoduje:
  • -paraliż mięśniowy
  • -poronienie
  • -zaburzenia wzrostu
  • -uszkodzenia nerwów
  • -brak jędrności skóry
  • -przebarwienia skórne
  • -zmęczenie

Witamina: E jest m.in. w:
*zielonych warzywach liściastych, * orzechach, * migdałach,* pieczywie razowym, * kiełkach pszenicy, * mleku, * jajach, * maśle, * olejach roślinnych
Witamina: K

Dobrze wpływa na:
  • -prawidłowe krzepnięcie krwi
  • -metabolizm układu kostnego

Niedobór jej powoduje:
  • -krwawienia
  • -zaburzenia pracy jelit
  • -wydłużony czas gojenia się ran

Witamina: K jest m.in. w:
* wątrobie, * olej sojowy, *  zielone warzywa liściste,  * rośliny strączkowe, * truskawki, * pomidory
 A na koniec mały żart na pokrzepienie :))

Pozdrawiam



6 komentarzy:

  1. Świetny post. :) Ja to wałkowałam w szkole. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto sobie raz na jakiś czas przypomnieć teorię.. Na pewno wpłynie ona na urozmaicenie jadłospisu przynajmniej przez najbliższe kilka dni :) Przyznaję, w tej kwestii grzeszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mi tez się zdarza przekąsić coś bezwartościowego na szczęście już coraz rzadziej, :)) - co do posta to głównie zależało mi na tym żeby wyeksponować warzywa i owoce w których możemy odnaleźć konkretne witaminy reszta to tego dopełnienie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. I bardzo przydatny post Ci wyszedł. Tym bardziej, że mamy sezon sprzyjający wzbogaceniu diety. Żal nie wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń