sobota, 24 maja 2014

Kurczak bez kości ? czyli jak luzować kurczaka z kości

Hej :)
Luzowanie kości z kurczaka pozwala wyczarować wspaniałe dania z farszem jaki tylko nam się przyśni. 
Może być on warzywny lub mięsny - zależy co lubimy :), ale zanim przejdziemy do dania zacznijmy od luzowania :)) 
1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
2. Po czym zaczynamy od  wyciągnięcia najostrzejszej kostki ….
….znajdziemy ją blisko szyji (kurczak leży piersiami do góry) - odsuwamy skórę…
… i z łatwością palcami odrywamy kostkę…
 
 3. Teraz odwracamy kurczaka i ostrym nożem przecinamy skórę wzdłuż kręgosłupa,…..
…odrywamy skórę jak najbliżej korpusu….
4. Następnie odcinamy skrzydełka na  zgięciach /chrząstkach….
 … później przecinamy chrząstkę łączącą skrzydełko z korpusem….
 ...okrawamy mięso wokół chrząstki i z pomocą noża z łatwością odrapujemy kość oddzielając od mięsa po czym odcinamy kolejną chrząstkę i wyciągamy kostkę (z drugim skrzydełkiem robię to samo)
5. Teraz przechodzimy do części udowej...
…. podobnie jak w przypadku skrzydełek odcinamy chrząstkę łączącą udko z korpusem
….okrawamy mięso wokół chrząstki, odrapujemy kość oddzielając od mięsa, ponownie okrawamy mięso wokół drugiej chrząstki i znów odrapujemy drugą kość oddzielając od mięsa. 
….. po czym naciągamy mięsko na kość...
... i tylną częścią noża mocno uderzamy w kość (tak aby ją złamać)nad chrząstką i ją wyciągamy  ( to samo robię z drugim udkiem).
6.  Po usunięciu wszystkich kości ze skrzydeł i ud zostało tylko pozbycie się korpusu…
…podnosząc za korpus  zauważymy 2 otwory...
… wkładamy tam palce i z dość dużą siłą odrywamy korpus od piersi i gotowe :)
Te oto kostki zostaną po całej operacji :)
A tak wygląda kurczak bez kości
P.S jeżeli pozostaną jakieś miejsca bez mięsa to wystarczy naciąć pierś i przełożyć w brakujace miejsce.

Może i jest z tym trochę zachodu, ale warto bo dań jakie można wyczarować napełniając kurczaka różnymi farszami jest mnóstwo :)

Pozdrawiam

*JOY*




3 komentarze:

  1. Ależ musi być z Ciebie super gospodyni. Ja się jeszcze na wykonanie faszerowanego kurczaka nie pokusiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to robię trochę inaczej, ale efekt podobny ;)
    Mój zostaje bardziej "w całości" :)

    OdpowiedzUsuń