środa, 14 maja 2014

Domowe masło migdałowe - przepis

Kochani dzisiaj mam coś dla tych co uwielbiają masło orzechowe :))
Mam tu na myśli jego brata czyli masło migdałowe…. mnniammm :)
Łatwe w przygotowaniu i tak samo pyszne :)
Wady trzeba być cierpliwym przy wykonaniu.
Zaciekawiony/na ? Zapraszam :)
Do wykonania potrzebujemy tylko migdałów.
Ja użyłam 400g - oczywiście można zrobić z połowy porcji, choć od odrazu uprzedzam, że nie wyjdzie go za wiele.
Migdały prażymy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 10 minut (można je odrobinę posolić)…..
Kiedy będą już całkiem zimne przekładamy je do blendera…
….. i mielimy tak długo aż zmienią konsystencję na maślaną :))
To Wszystko Nic więcej nie trzeba robić :)
Wystarczy cierpliwość - bo dość długo (do 10 minut max) należy blenderować co chwile robiąc odpoczynek naszej ,, maszynie''. 
Ważne:
Co chwilę trzeba wyłączać blender żeby ostygł - w przeciwnym razie możemy go spalić.
Gotowe masło można zmiksować z łyżką miodu (opcjonalnie)  - będzie jeszcze pyszniejsze :)
Masło migdałowe smakuje wspaniale z croissantem i kawką. Również dodaję go do owocowych smoothie.
 Tak naprawdę dodaję go do bardzo wielu rzeczy - bo pomysłów na przepisy z jego wykorzystaniem nie ma końca :))

Pozdrawiam

*JOY*

3 komentarze:

  1. Uwielbiam migdały :) Ale nabrałam ochoty na takie masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał, nigdy nie robiłam takiego masła! a wygląda przepysznie! i w sumie nietrudno je przygotować :D

    OdpowiedzUsuń