sobota, 24 maja 2014

Jak wiązać kurczaka bez kości :)

Wiązanie kurczaka napełnionego farszem to naprawdę nic trudnego wystarczy mieć długi kawałek sznurka kuchennego i odrobinę cierpliwości.
1. Po nałożeniu farszu upinam wykałaczkami skórę.
=To jest dobry sposób w momencie kiedy farsz jest dość rzadki, z typowo stałym mięsnym farszem to nie jest konieczne=
2. Teraz przygotowuję długi kawałek sznurka kuchennego.
3. Wiązanie zaczynam od przełożenia pod spodem sznurka pionowo/wzdłuż kurczaka tak, aby w dolnej części został koniec ok. 20 cm  
4. Teraz tę część sznurka, która wystaje przy szyji nawijam na dłoń….
….tworząc pętelkę….
….. i przekładam od spodu zaczynając od góry,  poziomo wokół mięsa….
….następnie tworzymy kolejne pętelki i nakładamy je jedna pod drugą zaciskając sznurek. 
 
Gęstość rozstawienia pętelek zależy od potrzeb (w płynniejszych farszach lepiej ich zrobić więcej).
Na samym końcu chwytamy za oba sznurki (czyli ten, którego używaliśmy do tworzenia pętelek i te 20 cm pozostawione na początku)….
….. i związujemy podwójnie….
…. tworząc guzełek.
I gotowe wystarczy natrzeć mięsko przyprawami i piec :))

Pozdrawiam

*JOY*

3 komentarze:

  1. Aleś z Ciebie musi być super gospodyni :) Ja jeszcze kurczaka faszerowanego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. hahah dzięki bardzo :) czy taka super to nie do końca po prostu lubię gotować i piec od czasu do czasu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie wiem, nie wiem. Powyższy wyczyn to jednak wyższa szkoła jazdy :)

    OdpowiedzUsuń