:)
Ta bogata w aromaty zupa to przyjemność dla naszego podniebienia. Krem dyniowy jest gęsty i bogaty w wielość smaków, grzyby leśne dodaja charakteru, a delikatny makaron cukiniowy orzezwia i dodaje chrupkosci :)
Potrzebne składniki:
- -marchewka
- - por
- - pietruszka
- -dynia
- -bulion warzywny
- -soczewica czerwona
- -odrobina mleka
- - przyprawy ( sól, pieprz, zioła prowansalskie)
- -grzyby leśne ( ja użyłam podgrzybków i prawdziwków)
- -łyzka masła
- -baby cukinia
- -kolendra
1. Marchewkę, pietruszkę, pora.....
..... i dynie kroimy w kostke podsmazamy przez chwile....
.....po czym dolewamy bulion...
.....doprawiamy.....
....dosypujemy soczewice i gotujemy przez 15-20 minut.
2. Grzyby gotujemy do miekkosci (ja uzyłam suszonych), a nastepnie kroimy je na mniejsze kawałki i podsmazamy na masełku.
3. Gotową zupkę blendujemy na gładki krem dolewając odrobine mleka....
..... i dodajemy dodajemy grzyby.
4. Z cukini wycinam makaron ( ja uzywam do tego nitkowej klepsydry post o niej Tu )
Posiekane listki kolendry na wierch :)
Jezeli lubimy mniej chrupka wersje makaronu to nalezy go zatopic na minutke w goracej zupie wtedy stanie sie miekki i elastyczny :)
Jeśli nie ten to może skuszę innym przepisem z dodatkiem dyni:
- -sokowanie z dynią - Tu
- -kurczak z pieczoną dynią - Tu
- -placuszki z dyni - Tu
- -dyniowo - pomarańczowe muffinki z masłem orzechowym - Tu
- -dyniowe ptysie - Tu
- -ciasto drożdżowe z dynią - Tu
- -sałatka z dynią - Tu
- -chlebek dyniowy - Tu
- -taliatelle pod dyniową kołderką - Tu
- -pumpkin spice latte cheesecake - sernik dyniowy - Tu
- -wegańska tarta dyniowa z bita śmietaną - Tu
- -dyniowe spaghetti carbonara - Tu
- -domowa kawa dyniowa z kokosową śmietanką - Tu
- -pizza na dyniowym spodzie - Tu
- -dyniowe lane kluski - Tu
- -lekka jesienna surówka z dyni - Tu
- -karpatka z kremem dyniowym - Tu
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz