:)
Nasza polska kuchnia słynie z rozmaitych pyszności, które niestety są syte, ale tez tuczące, dlatego postanowiłam stworzyc jedno z dań w wersji fit :)
Potrzebne składniki:
- - 1 kg mięsa mielonego z piersi indyka
- -350 g brazowego ryzu
- -1 duza kapusta lub 2 mniejsze ( ja uzyłam zwykłej i włoskiej)
- -6 zabków czosnku
- -przyprawy : sól, pieprz, oregano, bazylia, papryczka chilli, tymianek
- -2 puszki pomidorów
- -liście laurowe
- -kosta bulionowa
1. Kilka godzin wcześniej do mielonego mięsa dodaje przyprawy ( 3 zabki zmiazdzonego czosnku, papryczke chilli, sol, pieprz)
2. Następnie do mięsa dodajemy surowy ryz - dokładnie mieszamy.
3. Kapuste umieszczamy we wrzątku na kilka minut...
...po czym delikatnie odcinamy liscie
4. Teraz kolejno umieszczamy w liściu farsz miesno ryzowy....
....zwijamy liscie i umieszczamy ciasno na dnie garnka.
5. Kiedy zawiniemy wszystko to całość zalewamy wrzatkiem do 2 cm powyzej powierchni gołąbków.
6. Teraz wkładamy kostke bulionową, płatki chilli, odrobinkę soli i pieprzu.
7. Gołąbki gotujemy na małym ogniu przez 1 godzine....
.....po czym przekładamy do naczynia zaroodpornego ( by skórka była rumiana opcionalnie można je zapiec w piekarniku)
8. Do pozostałości po gołabkach w garnku ....
...dokładamy liście laurowe, 3 zabki zmiażdzonego czosnku, przyprawy...
.....i gotujemy do momentu rozkładu pomidorów i przegryzienia smaków.
Pozdrawiam
*JOY*
wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńsmakuja bardzo podobnie do niedietetycznej wersji )
Usuń