:)
Ten mus to tak naprawde dodatek uniwersalny do wielu dań jak np. naleśniki, tosty francuskie, rogaliki, gofry, do ciast, ale i do miesa ( kaczka, gęs,).
Jezeli chcemy przechowywac go dłuzej to powinien byc zapasteryzowany w innym wypadku może stac w lodówce maksymalnie do 10 dni :)
Potrzebne składniki:
- - 3 duze jabka
- -200 g dyni
- -sok z 1 pomarańczy
- -przyprawa do dyni ( cynamon, imbir, gozdziki, gałka muszkatołowa)
- -3 łyzki cukru ( ja uzyłam ksylitol 6 łyżek)
1. Jabłka i dynie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki...
....i gotujemy w wodzie do miekkości okoló 15-20 minut.
2. Odcedzamy i blendujemy na gładka masę.
3. Teraz przekładamy puree na sitko...
....i przecieramy za pomoca łyzki....
...w trakcie przecierania przez sitko nie zapomnijmy o dodaniu przypraw.
Pozostałe na sitku włókna dyni wyrzucamy do śmieci.
4. Gładki mus przekładamy na patelnie...
...a nastepnie dodajemy cukier lub ksylitol i sok z pomarańczy.
5. Całość prazymy około 15 - 20 minut ( w tym czasie mus nieco zgęstnieje)
Teraz wystarczy przełozyc mus do słoika i gotowe :)
Dzisiaj zajadam mój mus z naleśnikami pełnoziarnistymi nadzianymi serkiem proteinowym jagodowym i borowkami :) jutro zamierzam go dodac na wierch mojej nocnej owsianki :)
Jeśli nie ten to może skuszę innym przepisem z dodatkiem dyni:
- -sokowanie z dynią - Tu
- -kurczak z pieczoną dynią - Tu
- -placuszki z dyni - Tu
- -dyniowo - pomarańczowe muffinki z masłem orzechowym - Tu
- -dyniowe ptysie - Tu
- -ciasto drożdżowe z dynią - Tu
- -sałatka z dynią - Tu
- -chlebek dyniowy - Tu
- -taliatelle pod dyniową kołderką - Tu
- -pumpkin spice latte cheesecake - sernik dyniowy - Tu
- -wegańska tarta dyniowa z bita śmietaną - Tu
- -dyniowe spaghetti carbonara - Tu
- -domowa kawa dyniowa z kokosową śmietanką - Tu
- -pizza na dyniowym spodzie - Tu
- -dyniowe lane kluski - Tu
- -lekka jesienna surówka z dyni - Tu
- -karpatka z kremem dyniowym - Tu
- -zupa krem z dyni z grzybami leśnymi i makaronem cukiniowym - Tu
- -smoothie - multiwitaminka z dynią - Tu
- -dyniowe curry z dorszem - Tu
Pozdrawiam
*JOY*
wygląda pysznie i chyba sobie go zrobię;)
OdpowiedzUsuńto super :) miło mi to czytac :))
Usuń